Strani

sreda, 29. maj 2013

Balabolka

Zdaj pa nekaj ruskega! Beseda “balabolka” v slovenščini pomeni “blebetač” ali “blebetavka”. Torej nekdo, ki kar naprej govori. Prav primerno ime za program, ki ga bom predstavila.
Balabolka je program, ki pretvarja besedilo v govor (Text-To-Speech, TTS). Upošteva vse zvočne sinteze, ki so nameščene na računalniku. Besedilo pretvarja v zvočni zapis v enem izmed naslednjih oblik: WAV, MP3, MP4, WMA.
Balabolka
Program je izdelal ruski programer Ilya Morozov. Ker je njegov paradni konj program Cross+A, ki ga je izdelal skupaj s kolegom matematikom, in ki mu očitno prinaša kar nekaj denarja, je Balabolko dal v prosto uporabo. Super za nas, uporabnike!
In kako deluje?
Namestitev programa je enostavna. Na voljo je več jezikov za uporabniški vmesnik, žal pa ne slovenskega. Najbolje je izbrati angleščino.
Besedilo, ki ga želimo pretvoriti v zvočni zapis, lahko odpremo kot datoteko (doc, pdf, …) direktno iz menija File, lahko ga prilepimo ali natipkamo.
Balabolka3
S tipko TAB je možno doseči vsa pomembna polja: izbiro govorca, hitrost in višino glasu. To lahko izbiramo tudi preko menija Options ali z uporabo bližnjičnih tipk.
Z gumbom Read Aloud (play) oziroma s tipko F5 se zažene govorec. Prebrano besedilo se na ekranu sproti označuje.
Balabolka4
Barvo besedila in ozadja je možno spremeniti, prav tako tudi vrsto in velikost pisave. v meniju View je poleg teh lastnosti možno spremeniti tudi celoten izgled uporabniškega vmesnika.
Bistvo programa je v kreiranju zvočne datoteke, ki se jo prenaša in posluša kjerkoli. Govorca je treba ustaviti, potem pa v meniju File zagnati ukaz Save audio File (ctrl + W).
Datoteko prenesemo na telefon, damo slušalke na ušesa in gremo na sprehod :) Ven v naravo!
Program Balabolka je enostavno uporabljati. Uporabnik si lahko povsem prilagodi izgled, upravlja ga lahko samo s tipkovnico. To pa je bistveno za slepe in slabovidne uporabnike.
Dodatna vrednost programa je tudi možnost prenosne različice, ki se namesti na USB ključek in se lahko uporablja na katerem koli računalniku.
Bolj podrobno je program opisan na spletni strani http://www.cross-plus-a.com/balabolka.htm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar