Strani

petek, 03. junij 2016

Besedilo brez tipkanja


Voice Recognition
Upravljanje naprav z govorom je postalo v zadnjem času nekaj povsem običajnega. Na primer: Siri na telefonu iPhone lahko namesto nas naredi karkoli. Le povedati ji je treba, kaj hočemo. Seveda v angleščini.
Takšna funkcija je slepim in slabovidnim lahko v veliko pomoč. Vendar si človek takoj zaželi, da bi to delovalo tudi v slovenščini. In v svoji skromnosti - če že Siri ne razume slovensko, ko bi vsaj kak drug program.
Nedavno sem ugotovila, da je to že realnost. Skrito je v Googlovih Dokumentih.  Pogoj je, da se uporablja brskalnik Google Chrome.
Deluje takole:
  • odpreš meni Orodja v Googlovem Dokumentu,
  • izbereš ukaz Pisanje prek govora (bližnjica Ctrl + Shift + S),
  • v pojavnem okencu izbereš slovenščino,
  • klikneš na mikrofon (ali samo pritisneš Enter)
  • in potem govoriš in govoriš, besede pa se kar same od sebe zapisujejo v dokument :)

Meni Orodja
Meni Orodja

Pojavno okno za izbiro jezika in aktivacijo poslušanja
Pojavno okno za izbiro jezika
in aktivacijo poslušanja

Ob preizkusu sem bila navdušena in presenečena, da je bilo razumevanje tako dobro. Zapisano je bilo skoraj brez napak. Velja poudariti, da je potrebno govoriti razločno in ne preveč hitro. Stavčna ločila sem morala natipkati sama.
Druga možnost narekovanja računalniku v slovenščini je spletna stran dictation.io. Po nareku se besedilo lahko shrani kot txt. datoteka. Vsi potrebni ukazi in polje za izbiro jezika so dostopni s tipkovnico. Tudi to spletno stran je najbolje odpreti z brskalnikom Google Chrome, saj v drugih manjkajo gumbi za upravljanje in polje za izbiro jezika.

dictation.io
dictation.io

Kako bi mi narekovanje računalniku prišlo prav?
Namesto, da bi skenirala krajša besedila, bi bila z narekovanjem sigurno hitrejša.
Še bolj pa bi mi koristilo, če bi kot diktafon uporabila svoj telefon ali tablico. Žal mobilna različica, tudi v Google Chromu, ne deluje dobro.
Kljub vsemu je razpoznavanje govora v slovenščini velik korak naprej. Upam, da bodo kmalu odpravljene vse pomankljivosti in da bo dostopno tudi v mobilni različici. Potem bodo narekovanje namesto tipkanja lahko brez težav uporabljali tudi slepi in slabovidni. 
Kaj več o sistemu za razpoznavanje govora pa si lahko preberete v članku Tipkanje je mrtvo, naj živi narek, ki je bil objavljen v aprilskem Monitorju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar